BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

tinggai kan email anda.. blog anda.. jom sy follow~ dan jejaki anda :) terima kasih!!~


LCD Text Generator at TextSpace.net

Tuesday, 27 December 2011

istana kellie ( kellie`s castle )


Bangunan Istana Kellie atau Rumah Kellas telah dibina pada tahun 1910 oleh seorang peladang getah terkemuka British bernama William Kellie Smith. Bangunan tiga tingkat dibina mengikut reka bentuk sebuah istana Moghul di bandar AgraIndia. Tukang-tukang binaan bangunan tersebut dibawa khas dariMadras.
William Kellie Smith adalah dari sebuah desa di Skotlandia yang dikenali sebagai Kellas. Pada tahun 1890, ketika berusia 20 tahun, Smith tiba sebelum Tanah Melayu membangun. Di Tanah Melayu, beliau bertemu dengan seorang pemilik tanah bernama Alma Baker, yang telah memenangi konsesi dari pemerintah negara untuk menghapus 360 hektar hutan di Perak. Dengan keuntungan besar yang dibuat dari perniagaan bersama ("bisnes venture") dengan Alma Baker, Smith mula menanam pohon getah dan menceburi dalam industri perlombongantimah. Sewaktu dengan itu, ia menjadi pemilik Perumahan Kinta Kellas dan Kinta Kellas Tin Dredging Company.
Kemudiannya beliau kembali ke rumah beliau untuk berkahwin dengan orang Skotland tercinta, Agnes, dan isterinya dibawa ke Malaysia pada tahun 1903. Tahun berikutnya, pasangan ini diberkati dengan anak perempuan mereka yang bernama Helen. Selama bertahun-tahun selepas itu, Agnes berusaha untuk hamil, tapi gagal. William Smith terlalu mengharapkan seorang anak lelaki sebagai waris untuk mengambil alih kerajaan itu di Kepulauan Melayu. Setelah bertahun-tahun selepas itu, akhirnya Agnes telah melahirkan seorang anak lelaki bernama Anthony, pada tahun 1915. Kelahiran anaknya adalah peringkat awal bagi keuntungan yang lebih besar untuk William Smith. Bagi merayakan kelahiran Anthony, William Smith telah memutuskan untuk memperluaskan rumahnya. Smith memulai perancangan untuk cadangan istana besar yang dirancangkan untuk digelar sebagai Rumah Kellas (Kellas House), sempena rumahnya di Scotland.
Bangunan ini mempunyai 14 buah bilik, sebuah bilik bawah tanah dan terowong rahsia itu juga dilengkapkan dengan lif yang pertama di dibina Tanah Melayu. Di tingkat kedua pula akan dibina sebuah padang tenis berlantaikan simen.
Berita mengenai bangunan ini pernah disiarkan dalam akhbar London Financer pada 15 September 1911. Akhbar itu mengatakan Kellas House itu merupakan bangunan yang paling unik di seluruh Timur Jauh, sama ada dari segi bentuk ataupun besarnya.
Bangunan ini tidak sempat disiapkan setelah Kellie Smith meninggal dunia di Pelabuhan LisbonPortugal pada 11 Disember 1926. Bangunan yang kekal dalam keadaan 'sedang dibina' telah menjadi tarikan pengunjung ke Batu Gajah kerana keunikannya.
 info dari wikipedia~

tapi ada macam cerita seram tentang kellie castle ni.. aku pun selalu lalu jalan ni.. seram dan menakutkan sebab persekitaran yang sunyi..jika anda nak ke lumut.. batu gajah, parit dan sebagainya.. anda akan lalu depan kellie castle ini.. kalau siang macam biasa je. kalau lalu malam.. sangat menakutkan..

musim buah-buahan di malaysia~

holaaa~

kembali lagi.. arghhh~ malasnye nak keje bila dah cuti 3 hari ni..

tapi nak gigih juga .. kene keje..~

haa.. cuti lepas.. kami balik kg.. almaklum lah musim durian..

raja buah di malaysia... mabeles..

tapi bila balik mase cuti2 malaysia ni. jalan mmg la jem teruk.. dari 3 jam perjalanan.. membawak smpai ke 4 jam lebih.. sgt la penat dok dlm kete walaupun tak drive.. hehe

tp sakit ati la kalau org memotong line.. contoh2 nye...haaa.. ni la kereta yang pemandunya tidak bertamadun.. x reti nak beratur.. org lain boleh tapi anda tak boleh? len kali bwk jet je kalu xnk beratur time jem gini..

hohoho.. smpai-smpai kg.. trus makan durian...

dan ini lah hasil-hasilnya

sdpppp~ dan mmg sdp.. tapi aku jenis bukan hantu durian.. mkn 2 3 ulas.. kyg sudah....